PARTNERS

DE GABOS

De vzw De GABOS (groep voor culturele activiteiten van Bois-du-Luc) is in 1975 opgericht door priester Robert Pourbaix om verbetering van het erfgoed en permanente educatie voor de meest kwetsbaren van de wijk te verdedigen. Deze vzw heeft bijgedragen aan de redding van de huizen van Bois-du-Luc. Vandaag de dag richt de GABOS zich enkel nog op de permanente educatie.

SAICOM

SAICOM (het rijksarchief in Bergen) heeft als doel de industriële archieven van Hainaut te beschermen en tot hun recht te laten komen. Het centrum werd in 1987 opgericht en had oorspronkelijk als doel archieven over de steenkoolwinning in de regio te bewaren, maar is toen overgegaan tot de bescherming van alle soorten industriële archieven. Het Museum van Mijnbouw en Duurzame Ontwikkeling heeft in 2018 een contract getekend met SAICOM om het beheer van de archieven uit handen te geven en zo de inventarisatie, opwaardering en bewaring optimaal te laten verlopen. Deze archieven bestaan uit 725, 45 strekkende meters verschillende documenten, waaronder onder andere documenten die gewijd zijn aan andere steenkoolwinningen (La Louvière, Sars-Longchamps, Ressaix, Leval...) of documenten afkomstig van stichtingen die verbonden zijn aan de steenkoolindustrie.
 
saicom.be

NETVAAST

Netvaast is een onderneming die is opgericht in 2009 en digitale diensten verstrekt. De onderneming ontwikkelt websites, intranetten en webapplicaties. Het bedrijf is ook gespecialiseerd in opleidingen en vertrouwt uitsluitend op vrije software (CMS Plone of de taal Python) om de onafhankelijkheid, duurzaamheid en technische kwaliteit van elk van zijn verwezenlijkingen te garanderen.
 

TRANSCULTURES

Interdisciplinair Centrum voor Digitale- en Geluidsculturen, opgericht door de huidige directeur, Philippe Franck. Transcultures is het project van een non-profitorganisatie dat in 1996 ontstaan is in Brussel om uitwisselingen tussen verschillende hedendaagse artistieke multimediapraktijken en -dimensies te bevorderen en ontwikkelen. In het algemeen stelt Transculture de artistieke en culturele vooruitgang ter discussie ten opzichte van de maatschappelijke en technologische uitdagingen van vandaag en morgen, met de nadruk op audiologische en digitale kunst. De eerste fase van Transcultures had plaats in Brussel in het Maison du Spectacle, la Bellone (het Bellonahuis) tot in 2007. Deze fase werd gevolgd door een tweede in Bergen (2008-2016), op de site van het voormalige slachthuis, met een dynamische deelname van Transcultures aan 'Bergen 2015, culturele hoofdstad van Europa'.
 

P.A.R.C.

P.A.R.C. (Centrum voor kunst in de Centrumregio) brengt acht museumstichtingen uit Centrumregio samen en voert de boventoon als grootste museum van België. Het is een samenwerking op vrijwillige basis samen en de verschillende posities en organisatorische bevoegdheden van deze stichtingen zorgen voor een unieke aanpak in Wallonië en Brussel. Het belangrijkste doel van dit platform is om nieuwe ontwikkelingen te creëren die voordelig zijn voor de musea, de regio en de bezoekers.